LiveAboard

De beste liveaboard bestemmingen voor pas gecertificeerde duikers en first-aboard duikers

Where to go for my first liveaboard holiday?

Na het behalen van je brevet als gecertificeerde Open Water-duiker, staat de wereld voor je open om te gaan duiken. Er zijn talloze prachtige duikbestemmingen wereldwijd, dus waar te beginnen? Beginnende duikers wordt aangeraden om voor hun eerste duikervaring een relatief ontspannen reisroute te kiezen. Dit betekent dat je op zoek moet gaan naar gebieden zonder te sterke oceaanstromingen of uitdagende duiklocaties, zoals wrakpenetraties, enz. Kies ook voor reisroutes met duiklocaties die niet ver boven je maximale diepteniveau liggen. Afhankelijk van waar je je bevindt en je duikwensen, zijn uitstekende bestemmingen voor een eerste liveaboard-vakantie: de Egyptische Rode Zee, Belize, de Bahama's, Thailand en de Filipijnen.

Elke bestemming is anders, maar ze bieden allemaal levendige koraalriffen met een overvloed aan kleurrijke tropische vissen. Je kunt prachtige zeelandschappen verwachten met waaiers van koraal, koraalkoppen, pinakels, rifwanden, onderzeese bergen, grotten en overhangen, waar je kunt speuren naar kreeften, octopussen, murenen of andere lokale bewoners. Vergeet niet af en toe naar de blauwe diepte te kijken, want je weet nooit wat er voorbij kan zwemmen.

Egypte – Rode Zee

Een bestemming voor het hele jaar, Egypte biedt een grote verscheidenheid aan duiklocaties dankzij zijn uitgestrekte kustlijn aan de Rode Zee. Met een eindeloos aantal spectaculaire koraalriffen, zoals de Brothers en Elphinstone , herbergt de Rode Zee 1.200 vissoorten en meer dan 200 soorten koraal. Je zult waarschijnlijk enkele unieke soorten zien, aangezien bijna 20% van de bewoners van de Rode Zee endemisch is. Gigantische onderzeese bergen rijzen op vanaf de oceaanbodem en creëren ongelooflijk levendige riffen waar veel zeedieren leven, waaronder haaien, dolfijnen en schildpadden. Spannende wrakken zoals de Thistlegorm en de Salem Express liggen in het noordelijke deel van de Rode Zee; deze liggen relatief ondiep en zijn daardoor ideaal voor beginners.

De zichtbaarheid onder water in de Rode Zee is opvallend en kan soms meer dan 40 meter bedragen. Afhankelijk van de tijd van het jaar varieert de watertemperatuur van 21ºC in de wintermaanden januari/februari tot 27ºC in juli en augustus. De beste tijd om in Egypte te duiken is van mei tot november, wanneer je goed kunt duiken in een 3 mm shorty of volledig wetsuit.

Belize

Belize ligt in het hart van het Caribisch gebied tussen Mexico en Guatemala. De kust biedt spectaculaire duikwateren, waaronder het op één na grootste barrièrerif ter wereld en het beroemde blauwe gat. Het merendeel van de liveaboard-duiken in Belize vindt plaats in het gebied ten oosten van Belize City, waar Lighthouse Reef , The Blue Hole en Turneffe-rif te vinden zijn. Deze locaties liggen enkele uren van de kust, en omdat er zoveel duiklocaties te zien zijn, duren liveaboard-reizen meestal ongeveer 7-10 dagen.

Belize biedt duikers een heerlijke mix van atollen en barrièreriffen, vol met macro- en pelagische vissoorten. Binnen atollen zoals Turneffe en Lighthouse Reef zijn perfecte kraamkamers voor jonge vissen en nestende schildpadden, wat betekent dat er uitgestrekte scholen van snappers te zien zijn en zelfs groepen groupers die zich voortplanten. De lagunes herbergen ook scholen dolfijnen en manatees in ondiepere gebieden, en Caribische rifhaaien kunnen worden gespot op de riffen. Het is ook mogelijk om grotere haaien te zien, vooral bij het Lighthouse Reef, waar walvishaaien kunnen worden gezien tijdens het seizoen, voornamelijk tussen april en juni.

Er is ook genoeg macro-leven te ontdekken; kijk zorgvuldig in gaten en scheuren in de riffen - deze bieden perfecte schuilplaatsen voor doorn- en slipperkreeften en goed gecamoufleerde octopussen die hun kop naar buiten steken. Voor de scherpziende duiker is het Turneffe-rif ook de thuisbasis van een endemische soort, de witgestippelde paddenvis.

De beste tijd om in Belize te duiken is van maart tot december. Gedurende deze periode is het weer droog en zijn de zichtbaarheid en oppervlaktecondities op hun best. De zichtbaarheid in Belize is uitstekend, meestal tussen de 20 en 40 meter. Door een planktonbloei kan de zichtbaarheid in de zomer iets afnemen, maar zelden onder de 20 meter.

The Bahamas

Een duikparadijs niet ver van de kust van Florida, bestaande uit meer dan 1.000 eilanden, de Bahama's staan bekend om hun ongeëvenaarde zichtbaarheid, ongelooflijke koraalriffen en diversiteit aan duiklocaties. Het wordt ook beschouwd als een van de beste locaties ter wereld voor haaienduiken. Bovendien zijn er enkele fantastische scheepswrakken om te verkennen.

Om het beste van de Bahama's te zien, wordt sterk aangeraden een liveaboard te boeken, aangezien de duikplaatsen zeer verspreid liggen. Grand Bahama , Cat Island, Bimini-eilanden, Andros-eiland en Eleuthera-eiland bieden kansen om grote hamerhaaien, oceanische witpunthaaien, citroenhaaien, verpleegsterhaaien en de beroemde tijgerhaaien te zien. Omringd door kristalhelder water en indrukwekkende koraalriffen levert dit prachtige fotomogelijkheden op.

Scheepswrakken zijn te vinden rond de Bahama's; de meeste zijn toegankelijk voor duikers. Historisch gezien vertellen ze elk verschillende verhalen, zoals de Arimoroa, de James Bond-wrakken en het DC-3 bommenwerpervliegtuig.

Afgezien van haaien en wrakken zijn de Bahama's fantastisch om muren, grotten en blauwe gaten te verkennen—een complete duikbestemming met zoveel om te ontdekken. De watertemperaturen variëren jaarlijks tussen 22-30°C, waarbij de beste tijd om te duiken van november tot mei is, met over het algemeen de beste weersomstandigheden.

Thailand

Geprezen om de gemakkelijke omstandigheden en uitstekende duikmogelijkheden, Thailand heeft een goede reputatie opgebouwd als een geschikte bestemming voor je eerste liveaboard duikvakantie. Het beste duiken in Thailand is te vinden bij de Similan- en Surin-eilanden ten noordwesten van Phuket en rond de eilanden ten zuiden van Phuket. Waar het beste duiken te vinden is rond Koh Haa, Koh Lipe en Koh Phi Phi . Hin Muang en Hin Daeng zijn wereldberoemde duiklocaties vanwege hun unieke zachte koraalformaties en de frequente aanwezigheid van manta's. Het is mogelijk om een liveaboard trip van slechts enkele dagen te doen; kies een reis van 2 tot 10 nachten. Dit is een gemakkelijke manier om kennis te maken met het leven op een liveaboard en uit te vinden of het iets voor jou is. Een kortere trip is daarom ideaal voor beginnende duikers.

Duiken in Thailand kan je onvergetelijke herinneringen bezorgen. Het biedt een mix van felgekleurde harde en zachte koralen, terwijl grote pelagische vissen langs de riffen of in het blauwe water kunnen zwemmen. Waarnemingen van walvishaaien en manta's trekken duikers keer op keer terug naar Thailand. Naast deze twee beroemde pelagische soorten, kunnen verschillende haaiensoorten, zoals luipaardhaaien en zwartpunt rifhaaien, worden gespot. Andere gebruikelijke verdachten zijn verschillende soorten roggen en schildpadden, plus kleinere wezens zoals zeepaardjes die je aandacht zullen grijpen.

Thailand heeft veel duikgebieden, maar de meeste liveaboards verkennen de Andamanse Zee en de Similan-eilanden. De Similan-eilanden bieden enkele van de beste duiklocaties van Thailand en laten werkelijk het beste zien dat Thailand te bieden heeft. De eilanden worden ook beschouwd als een van de beste bestemmingen om te duiken met walvishaaien en manta's.

The Philippines

De archipel van de Filipijnen bestaat uit meer dan 7.000 eilanden, wat fantastische duikmogelijkheden biedt voor duikers van alle niveaus. De Filipijnen zijn de thuisbasis van bijna 600 koraalsoorten en ongeveer 1.200 verschillende mariene diersoorten. Hoewel veel van deze soorten macrosoorten zijn, zijn de Filipijnen ook een pelagische bestemming en een paradijs voor haailiefhebbers; je kunt duiken naast voshaaien en walvishaaien.

Daarbij komt dat de meeste duikgebieden in de Filipijnen (behalve Tubbataha en Malapascua ) toegankelijk zijn voor beginners. De enorme diversiteit aan onderwaterleven is verbazingwekkend, van vliegvis tot spookfluitvis en van een regenboog aan naaktslakken tot schildpadden. En liveaboards in het gebied zijn doorgaans vrij luxe. Zoek naar liveaboard-reizen naar Apo Reef , Anilao of de Visayas .

Hoewel de Filipijnen het hele jaar door goed zijn voor duiken, is de beste tijd om te duiken tussen december en april. Het water is kalm en warm, meestal tussen 27-30ºC, terwijl het zicht het grootste deel van het jaar uitstekend is. Een unieke duikbestemming met een grote verscheidenheid aan duiklocaties en zeegezichten, zeer geschikt voor beginnende duikers.

Voor meer informatie over het plannen van je eerste LiveAboard-reis, lees onze Complete gids voor beginnende liveaboard-duikers .

Boek vandaag nog je liveaboard-duiksafari bij ons.